Aranyszárnyú

Származás:

Aetryas

Leírás:

Az aranyszárnyúak a sárkányok kétlábú, madár szabású bestiái közé tartoznak. A vezérek mérete orrtól farokig elérheti a negyven métert, szárnyfesztávolságuk meghaladhatja az ötven métert is. Jellemzően a hímek kisebbek, és békésebbek is a nőstényeknél, akik ennek ellenére a vezetést mégis a csapat legnagyobb hímjére bízzák. Félintelligens bestiák lévén rendelkeznek a belátás és tanulás képességével, gyakran megesik, hogy egy vészhelyzetet követően a raj együtt pihen, és mintha kiértékelnék az elmúlt események tanulságait, kattogó hangon beszélik meg a történteket. 

Hártyás szárnyaik végén hosszú karmok nyúlnak, melyeken tollszerű, leginkább a szitakötő szárnyára hasonlító lemezek ülnek. A nevüket is innen kapták, ugyanis a rajtuk átszüremlő napfény arany színnel csillan meg szárnyaik peremén és a lemezeken. Ezek segítségével tökéletesítik a lavírozást, amikor vadásznak. Ragadozók, táplálékukat madarak, más repülő bestiák, de legnagyobb részben halak alkotják.

Rendkívül jó repülők és tájékozódók, a levegő illatából megérzik a vihart, és választják ki a megfelelő légáramlatokat annak elkerülésére. A légi hajósok ezért szívesen követik a veszélyes szakaszokon őket. Gyakran alakítanak ki egymással szimbionta kapcsolatot is. Cserébe, amiért az aranyszárnyúak átvezetik a hajót a veszélyes szakaszon, a matrózok megtisztítják őket az elhalt pikkelyektől, az élősködőktől, és kezelik a sebeiket.