Származás:

Mahel

Leírás:

Az északi tuhenek a Fagyospuszta egyik legrettegettebb bestiái közé tartoznak. Terránt és bestiát egyaránt megtámadnak. Hatalmas csordákba verődve élnek, melyet egy vezérnőstény irányít, ami sosem hozott világra utódot, elvégre az utódgondozás ideje alatt a nőstények kiszolgáltatottabbak. Ha olyan hím és nőstény készül párzani, melynek valamely tagja ellen kifogása van, egész egyszerűen lerohanja őket és addig zaklatja a párt, ameddig azoknak el nem megy a kedve az utódnemzéstől. Ő maga sosem fogad hímet, ellenben ha akad egy, amelyik képes uralma alá hajtani a vezérnőstényt és meghágja, akkor egy következő fiatal, erős nőstény veszi át a vezetői szerepet. 

Erejük nem csak a csordában rejlik, maguk az egyedek is egész fegyer arzenállal vannak megáldva. Farkuk erős és kemény, végén tüskék helyezkednek el, fejüket szarvak díszítik, nyakukat csontgallér védi. Páncéljuk külső kérgét jég alkotja, alatta érdes pikkelyes bőr feszül. Mivel nincs bundájuk, összebújva kell melegíteniük egymást. 

 

 Érdekesség: 

Egyes azuran törzsek közt bevett szokás, hogy bátorságpróbát tartsanak, amelynek része a vezértuhen megülése. Ha sikerül az ifjúnak elismertetnie magát a tuhennel, megszerzi az egész csordát.