A sors istene.

 

 

Történet:

Ami megszületik, az egyszer meg is fog halni. Ahhoz viszont, hogy eljusson odáig végig jár egy utat, ami hol szövevényesebb, hol egyszerűbb. Néha elágazik, máskor célegyenesen tart előre, mindegyik életút, mindegyik történet más és más, egyetlen közös bennük a kezdet és a vég. Vannak, akik úgy tartják mindenki sorsa előre megvan írva, ha az egyén küzd a végzete ellen csupán a fátum malmára hajtja a vizet, az elkerülhetetlent nem befolyásolhatja, a legjobb pedig, ha beletörődik az égiek akaratába.

Oberon azoknak a sóhajaiból született, akik hitték a sorsuk megváltoztatható, nincs kőbe vésve, az istenek pennája sose nyugszik meg és folyton folyvást veti a végeláthatatlan papirosra az elkövetkezendő nemzedékek életútját. Az elsuttogott imádságokból, amiket az emberek kétséges helyzeteikben intéztek az ég s a csillagok felé, hogy életük további része jobbra forduljon, a megejtett szavakból, a gondolatok ezreiből keletkezett az istenség obszervatóriuma, majd ő maga is, hogy rendben tartsa, kezelje és felügyelje az emberek sorsát. Az, hogyan teszi ezt attól függ miben hisz az, akihez tartozik az élet; ha az illető elfogadta a saját tehetetlenségét a jövőjét illetően Oberon megírja számára a teljes históriát. Ellenben azokkal, akik tenni akarnak a saját sorsuk kovácsolásáért, akik oldala nagyrészt üres, csupán a legfontosabbak vannak felvésve és ezek is változhatnak a cselekedeteiktől függően.

 

 

Oberon obszervatóriuma:

 Sok dologhoz kötik a sors előre olvasásának lehetőségét, egyes hitek papjai állatok belsőségeiből mondják meg a hívőknek a jövőt, mások különböző illat, és kábítószerek segítségével esnek földöntúli transzba, hogy átéljék a próféciákat, amiket aztán továbbadnak; viszont kétségkívül a legtöbb vallás a csillagokhoz, az égitestekhez, illetve azok állásához köti a jóslás tehetségét. Oberon legfőbb temploma éppen ezért trónol az ismert világ legmagasabb hegycsúcsának tetején, ahová csak azok juthatnak fel, akik ügyesége és bátorsága túlmutat az egyszerű emberekén. A templom, ami sokkal inkább emlékeztet egy laboratóriumra, hisz tele van különböző csillagászati felszerelésekkel; mindig is nyitva állt azok számára, akik úgy döntöttek találkozni akarnak az istennel és megmásszák a hegyet, elvégre semmilyen támadótól nem kell óvakodnia Oberonnak, mivel tisztában van mindennel, ami valaha is történni fog.

A legkülönlegesebb része a templomnak kétségkívül a hatalmas pókháló a nagycsarnokban, minden szála egy-egy élőlény történetét szimbolizálja, hogy aztán a földre hulljon annak halálakor és új história vegye át a helyét a mindenséget összekötő végzetben.

 

 

Tisztelete:

Oberon hívői széles skálából kerülnek ki, tagjai közt vannak papok, tudósok s egyszerű közemberek. Az isten nem vár el semmilyen áldozatot, imát, felajánlást, mégis jó néven veszi, ha valaki önszántából dicsőíteni kezdi a nevét, vagy áldozatot kínál számára, ami a leggyakrabban nemesfém szokott lenni.

 

 

Megjelenése:

Ahány kultúra, annyi ábrázolása van Oberonnak. Egyes népek két külön arccal képzelik el, mások olyannak, mint a megelevenedett égbolt; egy humanoid alak, viszont csak körvonalai vannak, bőre fekete, akár a csillagtalan éjszaka. Nem visel ruhát, se ékszert, testén semmilyen másodlagos nemi jelleg nem fedezhető fel. Testén néha megjelennek minták, csillagképek, bolygók aszteroidák, melyek folyamatos mozgásban vannak, ritka, hogy pontosan ugyanaz a minta legyen rajta kétszer.

Leggyakoribb ábrázolása viszont mégis egy fiatal férfi, hosszú bő ruhában, amelyet leginkább a csillagászattal foglalkozó tudósok szoktak magukon hordani. Bőre kékes, haja barna, tincsei közül pedig két szarv türemkedik ki. Gyakran ábrázolják kezében egy karddal, amelynek két éle a jövőt és a múltat szimbolizálja.

 

 

Familiáris, hírnök:

Oberont gyakran kapcsolják össze a pókokkal. A kis ízeltlábúak szövögetik a hálójukat, rendben tartják, a sorsot pedig könnyű úgy elképzelni, mint egy hatalmas pókhálót; minden szál összeköttetésben van és mindegyik fontos a fennmaradásához.

Szent tárgyai leginkább nemesfémekből készülnek, díszkardok, csillagászati műszerek.

 

 

Ünnepek:

Négy legfőbb ünnepe a nyári és téli napforduló, illetve az őszi és téli napéjegyenlőség, melyek minden évben egyszer előfordulnak. Ezek közül is kiemelkedik a téli napforduló, úgy tartják ilyenkor a legerősebb Oberon befolyása a világon s bárkinek egy tollvonással átírhatja a sorsát.

Stella coniunctio

Szó szerint a csillagok együtt állását jelenti. Oberon legnagyobb ünnepe, ami rendkívül ritkán fordul elő, ezért érthető okokból, hatalmas lelkesedéssel várják Terian-szerte. Van, hogy több évtizedig nem jön el a csillagok és a bolygók megfelelő pozíciója a megtartásához. A papok és asztrológusok nézetteltérésüket félretéve együtt dolgoznak a következő alkalom időpontjának kiderítésén.

Az ünnepség általában egy hétig tart, mindegyik napján pontosan éjfélkor egyetlen kiválasztottnak a szelleme felszáll Oberon obszervatóriumába és személyesen találkozik az istennel, egyetlen és csakis egyetlen kérdésére, ami bármi lehet a világon létező legpontosabb választ kapja. Ha valakit, egyszer kiválasztottak a csillagok, az soha többet nem részesülhet ebben a kiváltságban, hiába történik életideje alatt több Stella coniunctio.