Származás:

Hétköznapi

Leírás:

Minden kontinensen megtalálható, de Janerán a legnagyobb a populáció mérete. A többi rókaszabású fajhoz hasonló alap testalkattal rendelkezik, mélyvörös-fehér sávos bundájából azonban sörényéből és farkrészétől hosszú tollak nőnek. A tollak szerkezete kemény, nehezen sérülnek. Vadászat, lopakodás közben egészen a testéhez simítja őket, de ha megijesztik vagy rátámadnak, felborzolja azokat és sistergős, zizegő hang kíséretében egymásnak súrolja azokat, hogy elijessze támadóját. Mivel jól mászik, a tollak abban is segítik hogy egyensúlyozás közben ügyesebb legyen más rókaféle társainál, illetve fáról-fára ugrás közben kormányozza magát vele. A dúsabb tollazatú egyedek akár siklani is képesek a levegőben, a repülés illúzióját keltve. 

Magányos, nappal aktív faj, mely kistestű rágcsálókat, kisemlősöket és madarakat fogyaszt, de nem veti meg a tojásokat, rovarokat és a gyümölcsöket sem. Szívesen választ búvóhelyül vízeséses rejtekeket, ahol elfedheti a szagát és elrejti a lábnyomát. 

Szívesen vadásszák különleges, egyedi rajzolatú bundája miatt. A nyári hónapokban a bőséges gyümölcstermés miatt húsa megédesedik, nyárutón fogyasztásra alkalmassá válik. Sok gyümölcsöt fogyasztott skarlát róka bundájának illata gyümölcs illatot áraszt.