Származás:

Mahel, Rivenna

Leírás:

Ez a behemót képes átúszni a Mahel és Rivenna közti sós vizet, ezzel biztosítva hogy egyedei két kontinensen is megjelenjenek, s a mocsarak és tóvidékek rettegett növényevő bestiáivá váljanak. A mondás úgy tartja: jobb egy halálcsapás ma, mint egy surel holnap. Erős területvédő ösztönük miatt nem csak a rájuk támadó idegeneket támadják meg, hanem az áthaladókat is. Jól úsznak, és termetüket meghazudtolva jól futnak. Az útjukba kerülő növényzetet egyszerűen letarolják, és ha utolérték az üldözöttet, egyszerűen átgázolnak azon, majd halálra tapossák. Látásuk napfényben rossz, hallásuk tompa, de szaglásuk kitűnő. Testüket érdes, vastag bőr védi amelyből kitűnő bőrvért készíthető. Húsa gazdag, enyhén fanyar ízű, de jó fűszerezéssel nagyszerűen elkészíthető. 

A tehenek általában egy borjat ellenek, melyet ivarérettségükig nevelnek. Egyéves korukban az anya elűzi kicsinyét, és annak egy másik csordában kell családra lelnie. 

A surel agyarai jó fegyvermarkolatot szolgáltatnak, és számos elixírekhez is felhasználhatóak. Egyes nomád törzsek sámánjai rituális eszközöket készítenek a csontjaiból.